Siirry sisältöön

Vääristyneitä matkamuistoja Australiasta ja läpinäkyviä omakuvia

Valokuvataiteilija Anna Niskanen avaa 4. syyskuuta Porvoon Taidehallin syyskauden näyttelyllään Darker Weather. Näyttely esittää kuvia hiljaisista tuokioista australialaisessa luonnossa, metsäpalon jälkeisen kaaoksen keskellä. Niskanen sattui olemaan paikalla, kun maata koetteli yksi sen historian pahimpia metsäpaloja 2019–2020.

Valokuvataiteilija Anna Niskanen avaa 4. syyskuuta Porvoon Taidehallin syyskauden näyttelyllään Darker Weather. Näyttely esittää kuvia hiljaisista tuokioista australialaisessa luonnossa, metsäpalon jälkeisen kaaoksen keskellä. Niskanen sattui olemaan paikalla, kun maata koetteli yksi sen historian pahimpia metsäpaloja 2019–2020.

Anna Niskasen taiteessa luonnon kappaleiden kerääminen on osa matkustamisen kokemista ja taiteilijan työprosessia. Simpukat, kävyt ja oksat ovat matkailijan aarteita, joihin sisältyy odotus matkan muistamisesta jälkeenpäin. Valokuvaus toimii matkustaessa samankaltaisena keräilynä. Digitaalisista valokuvista ja kerätyistä artefakteista syntyy arkisto taideteosten luomista varten.

Paikkoihin, joissa on vieraillut – matkojen määränpäihin – liittyy usein voimakkaita muistoja. Muistot itsessään eivät ole todellinen representaatio alkuperäisestä paikasta. Näyttelyn valokuvaan pohjautuvissa teoksissa kuvia onkin vääristetty digitaalisesti jäljentämään muistojen erityispiirteitä, Niskanen kuvaa teoksiaan ja työskentelyään.
Anna Niskanen on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka valmistui Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta maisteriksi 2017. Viime vuosina hän on pitänyt lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyitä mm. Suomessa, Islannissa, Kiinassa ja Venäjällä.

Galleria Fikassa on nähtävillä 4. syyskuuta alkaen Hannu Karjalaisen videoteos A Strange Luminescence. Teoksessa Karjalainen pohtii ihmisten riippuvuussuhteita sekä toisiinsa että muihin elämänmuotoihin. Unen logiikalla etenevän teoksen nimi on lainattu W.G. Sebaldin teoksesta Saturnuksen renkaat (1995, suom. 2010). Karjalaisen teos herättelee kysymyksiä muun muassa individualismista, talouden ikuisen kasvun lupauksesta ja ihmiskunnan tulevaisuudennäkymistä.

Kulmassa saamme nähdä 4. syyskuuta alkaen Lotta Ingmanin maalauksia näyttelyssä Van Goghin puutarha. Ingman työskentelee värin kanssa. Hän käyttää vastavärejä ja niiden eri tummuusasteita. Pinta voi olla tiivis tai läpikuultava. Maalauksessa voi olla siveltimen veto tai raapaisun ele, joka toimii vastakohtana näille väripinnoille.

Erilaisten kontrastien kautta haen liikkeen tuntua maalauksessa. Haluan tuoda esille figuurin ja taustan keskinäisen suhteen ja niiden välisen leikin. Haluan, että aineellinen rakenne tulee esiin, Ingman kuvaa prosessiaan.

Lotta Ingmanin teoksia on viimeksi ollut esillä ryhmänäyttelyssä Abstrakti Pro Artibuksen galleria Elverketissä Tammisaaressa, ja Forum Boxissa, Helsingissä. Porvoossa nähtävät teokset ovat uusia, eivätkä ne ole aiemmin olleet esillä.

Frida Hultcrantzin maalauksia Kappalaisentalossa

Galleria Vanhassa Kappalaisentalossa on nähtävillä 4. syyskuuta alkaen Frida Hultcrantzin näyttely Infiltration. Näyttely on jatkoa Hultcrantzin viimeisimmälle näyttelylle Galleria Huudossa Helsingissä keväällä 2020.

Hultcrantz käsittelee maalauksissaan ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä, epävarmuutta ja turvattomuuden tunnetta. 

Näyttelyssäni haluan jälleen kerran näyttää, miten ruma, epävarma, groteski ja itsekeskeinen olen. Haluan myös, että katsoja voi itse osallistua teoksiin. Huumorin ja leikin avulla maailma näyttää hieman nöyremmältä, Hultcrantz kertoo näyttelystään.

Hultcrantz maalaa öljyllä pleksilasiin. Häntä kiehtoo materiaalin läpinäkyvyys.

Uskon, että me ihmiset olemme melko läpinäkyviä, mutta taistelemme viimeiseen asti päinvastaista kohti, koska pelkäämme, että joku saa tietää, kuinka pieniä ja arkoja oikeastaan olemme, pohtii Hultcrantz.

Ruotsalaissyntyinen Frida Hultcrantz asuu ja työskentelee Loviisassa. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2008. Hultcrantzin teoksia on ollut nähtävillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa ja ulkomailla.

Taidetehtaan näyttelyt ovat avoinna 4.9.–27.9. ti–pe klo 10–18, la–su klo 10–16. Vapaa pääsy.

Lisätietoa:

Henrik Lindqvist, näyttelykoordinaattori
henrik.lindqvist@porvoo.fi
puh. 040 489 1610.

Taidetehdas, Läntinen Aleksanterinkatu 1, Porvoo
taidehalli@porvoo.fi
puh. 040 730 9273.

Galleria Vanhan Kappalaisentalon näyttely on avoinna 4.9.–27.9. ti–su klo 10–16. Vapaa pääsy.

Lisätietoa:

Sini Kallio, kulttuurikoordinaattori
sini.kallio@porvoo.fi
puh. 040 676 3005.

Galleria Vanha Kappalaisentalo, Välikatu 13, Porvoo
kappalainen@porvoo.fi
puh. 040 489 1771.