Vältä kiirettä, laita kännykkä taskuun
Porvoon kaupungin liikenneturvallisuustyöryhmä kantaa huolta porvoolaisten ja muiden alueella liikkuvien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, ja kannustaa kaikkia varovaisuuteen liikenteessä liikkuessaan.
Porvoon kaupungin liikenneturvallisuustyöryhmä kantaa huolta porvoolaisten ja muiden alueella liikkuvien turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, ja kannustaa kaikkia varovaisuuteen liikenteessä liikkuessaan.
Kävellessä parhaita keinoja estää kaatumisia liukkaalla kelillä ovat ennakointi ja kiireen välttäminen. Tämän lisäksi kannattaa panostaa pitäviin, leveäpohjaisiin talvikenkiin sekä erityisen liukkaalla säällä myös kenkien päälle pujotettaviin liukuesteisiin. Myös kännykkä kannattaa pitää taskussa, sillä tarkkaamattomuus on usein syynä liukastumiseen.
Pyöräilijälle oikea tilannenopeus on liukkaalla kelillä ehdottoman tärkeä tekijä valojen ja muiden turvavarusteiden (kypärä, nastarenkaat, heijastimet) ohella.
Autolla liikkujan on hyvä huolehtia auton ja renkaiden kunnosta, riittävän matalasta tilannenopeudesta sekä ennen kaikkea keskittymisestä liikenteeseen. Erityisesti kännykkä on syytä pitää ajon aikana taskussa, olipa liukasta tai ei.
Liukkaus koskettaa kaikkia kulkutavasta riippumatta
Liukastumiset ovat yksi yleisimmistä sairaalahoitoon johtaneista tapaturmista. Liukastuminen saattaa tuntua harmittomalta, mutta varsinkin iäkkäillä ihmisillä kaatumiset johtavat usein sairaalakäyntiin.
THL:n tilastojen (2014-2018) mukaan porvoolaisille tapahtuu vuosittain noin kolmekymmentä liukastumistapaturmaa. Kyse on lähinnä hoitoa vaatineista tapaturmista. Lisäksi suurin osa tapaturmista jää tilastojen ulkopuolelle. Tyypillisimpiä liukastumistapaturmavammoja ovat erilaiset raajojen murtumat, venähdysvammat sekä polvien ja olkapäiden jänteiden repeämät.
Suurin osa työmatkojen tapaturmista liukastumisia ja kaatumisia
Liukastumiset aiheuttavat paljon haittaa myös työikäisillä, esimerkiksi poissaoloja töistä. Työmatkatapaturmista suurin osa johtuu jalankulkijoiden kaatumisista, liukastumisista ja kompastumisista. Elämä voi muuttua vaivalloiseksi ja vammasta voi aiheutua myös pysyvä työkyvyn alentuminen ja ansionmenetys. Työnantajalle syntyy kuluja työpanoksen menettämisestä ja sen korvaamisesta.
Tapaturmavakuutuskeskuksen (TVK) tilastojen mukaan Porvoon kaupungin alueella tapahtuu vuosittain keskimäärin 170 työmatkatapaturmaa. Näistä 57 prosenttia on tapahtunut kävellen, 15 prosenttia pyörällä ja 24 prosenttia henkilöautolla liikuttaessa. Jalankulkijoille tapahtuneista työmatkatapaturmista 96 prosenttia ja pyöräilijöille tapahtuneista tapaturmista 82 prosenttia on liukastumisia tai kaatumisia. Tilasto ei ota kantaa henkilön asuinpaikkaan ja mukana on vain tapaturmat, joista on maksettu korvauksia.
Lue lisää:
Pitoa jalankulkuun (Liikenneturva)
Lisätietoja
Liikenneinsinööri Antti Rahiala, Porvoon kaupunki
puh. 040 193 1426
antti.rahiala@porvoo.fi
Liikenneturvallisuuskoordinaattori Juha Heltimo, Ramboll Finland Oy
puh. 050 369 4604
juha.heltimo@ramboll.fi