Varautuminen ukrainalaisiin pakolaisiin etenee
Porvoon kaupunki jatkaa valmistautumista hätämajoituksen järjestämiseksi noin 250–300 ukrainalaiselle pakolaiselle. Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluita on tarjolla myös pakolaisille.
– Migri ei vielä ole ilmoittanut milloin ja miten paljon hätämajoitusta kuntien odotetaan järjestävän. Varustelemme kuitenkin mahdollisimman nopeasti Rauhankadun entisen neuvolan noin 60 henkilölle. Borgå folkakademi on tarjonnut hätämajoitukseen 12 huonetta, jotka myös laitetaan vastaanottokuntoon, vs. sosiaali- ja terveysjohtaja Kirsi Oksanen kertoo.
– Muitakin tiloja on kartoitettu, mutta niiden varustelua ei vielä käynnistetä. Odotamme Migrin lupaamia tarkempia ohjeita ja vaatimuksia tiloille. Esimerkiksi vanha Strömborgska skolan on kartoitettu viranomaisten toimesta, ja sinne voisi hätämajoittaa noin 200 henkilöä, toimitilajohtaja Mikko Silvast sanoo.
Myös muita vaihtoehtoja yksityisten toimijoiden kanssa selvitetään.
Sekä sosiaali- ja terveystoimessa että sivistystoimessa on työryhmät, jotka koordinoivat pakolaisiin liittyviä asioita. Varautumista tehdään sekä suomen- että ruotsinkielisissä palveluissa. Maahanmuuttajapalveluihin on palkattu kaksi uutta henkilöä koordinoimaan hätämajoitukseen liittyviä järjestelyjä ja toiminnan järjestämistä.
Migrin tietojen mukaan rekisteröityneitä Porvoossa yksityismajoituksessa asuvia pakolaisia on noin 30, joista lähes puolet alaikäisiä.
– On ollut hienoa huomata, että porvoolaiset vapaaehtoiset ovat jo järjestäneet majoitusta ja tukea ukrainalaisille pakolaisille Porvoossa. On hyvä, että hädänalaisille ihmisille järjestetään apua monin eri tavoin, Oksanen jatkaa.
Kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluita tarjolla pakolaisille
Kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut ovat myös ukrainalaisten käytössä. Kirjastokortti on ilmainen ja kortilla voi käyttää kirjastojen tietokoneita, liikuntapalveluista esimerkiksi Lasten liikuntamaa ja Koko perheen palloilumaa voivat sopia lapsiperheille ja Musiikkiopisto ja Taidekoulu tarjoavat muun muassa ryhmäopetusta ilmaiseksi.
– Meillä on paljon matalan kynnyksen palveluita, joissa pakolaiset pääsevät mukaan mieltä ja arkea virkistävän toiminnan pariin. Toimintaa löytyy aina omatoimisesta liikuntapaikkojen käytöstä ohjattuun toimintaan osallistumiseen. Yksikin mukava aktiviteetti voi rytmittää elämää uudessa maassa, sivistysjohtaja Sari Gustafsson sanoo.
Tarkempia tietoja kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista löytyy Porvoon Ukraina-sivulta: https://www.porvoo.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-ukrainan-tilanteesta/