Vieraslajeja torjutaan Porvoossa tänäkin kesänä – tule mukaan!
Porvoon kaupunki on kolmatta vuotta mukana haitallisten vieraslajien torjuntaan keskittyvässä kansallisessa Soolotalkoot-kesäkampanjassa. Elokuun loppuun jatkuvassa kampanjassa torjutaan luonnon monimuotoisuutta uhkaavia haitallisia vieraslajeja kuten jättipalsamia, komealupiinia ja kurtturuusua. Eri puolilla kaupunkia on tuttuun tapaan osoitettu yhteensä 11 jättipalsamin ja komealupiinin torjuntakohdetta, joissa voi käydä vapaasti kitkemässä. Talkookohteen tunnistaa Soolotalkoot-kyltistä. Tarkemmat kohteiden sijainnit ja toimintaohjeet löytyvät kaupungin verkkosivuilta.
Kaupunki torjuu vieraslajeja tänäkin vuonna muun muassa niittämällä lupiinia ennen kukintaa esimerkiksi Lehtihamarissa, Koddervikenissa ja Hamarinrannassa sekä leikkaamalla kurtturuusuesiintymiä esimerkiksi Kevätkummussa ja Tykkipuistossa. Kesätyöntekijät kitkevät myös jättipalsamia useilla paikoilla.
Huolehdi kasvijätteen oikeasta käsittelystä
Haitallisten vieraslajien torjunnassa on tärkeä kasvijätteen oikea käsittely. Monet nykyiset vieraslajiesiintymät ovat syntyneet, kun puutarhajätettä on kaadettu huolimattomasti luontoon.
Siemenestä lisääntyvien lajien voi antaa maatua ennen kukintaa ja siementen kypsymistä. Jos siemenet ovat jo ehtineet kypsyä, yksityistalouksien haitallisten vieraslajien kasvijätettä (alle kaksi kuutiota) otetaan maksutta vastaan Rosk’n Rollin jäteasemilla. Kaupungin talkookohteista syntynyttä, kypsyneitä siemeniä sisältävää kasvijätettä voi tuoda jätesäkkiin pakattuna Porvoon kaupungin puistovarikolle (Meritullinkatu 5–7 Porvoo).
Haitallisten vieraslajien torjuminen vaatii aina maanomistajan luvan. Mikäli haluat torjua haitallisia vieraslajeja itsenäisesti muualla kaupungin alueella, voit tehdä talkooilmoituksen. Kun ilmoituksesi on käsitelty, saat toimintaohjeet:
Voit ilmoittaa vieraslajihavainnoistasi osoitteessa www.vieraslajit.fi.
Soolotalkoot -kampanjaa koordinoi Luonnonvarakeskus ja VieKas-LIFE- vieraslajihanke.
Kampanjaan voi tutustua tarkemmin Soolotalkoot-kampanjasivustolla, jossa ohjeistetaan myös kampanjaa tukevan iNaturalist -sovelluksen käyttöön.