Siirry sisältöön

Yläkoululaisten digitaaliseen hyvinvointiin panostetaan – oppilaskoneita ei jatkossa voi käyttää öisin

Porvoossa panostetaan yläkoululaisten digitaaliseen hyvinvointiin. Tietokoneiden käytöstä on keskusteltu oppilaiden, vanhempien ja koulujen henkilökunnan kesken. Koska digitaaliset koulutehtävät tulisi tehdä hyvissä ajoin ennen yötä, on yhdessä päädytty käytäntöön, jossa yläkoululaisten oppilastietokoneiden käyttö estetään öisin kello 22.00–6.00. Muutos tulee voimaansyysloman jälkeen 21. lokakuuta.

Pääskytien koulu sisältä.

Porvoossa on noin 2000 yläkoululaista, joilla on oma oppilaskone koulutöitä varten.

– Kaikki tiedämme, ja tutkimustulokset sen myös osoittavat, että suurella ruutuajalla voi olla useita ikäviä seurauksia hyvinvoinnille, toteaa perusopetus- ja lukiokoulutusjohtaja Rikard Lindström. Koemme oppilaskoneiden käytön seurannan meidän vastuunamme. Samalla osalle huoltajista on noussut huoli nuorten ruutuajasta.

Yläkoululaisten oppilaskoneille ei voi jatkossa kirjautua yön aikana.

– Tietokoneiden aikarajasta on keskusteltu muun muassa oppilaskuntien hallitusten, Porvoon vanhempainyhdistykset ry:n ja koulujen henkilöstön kanssa. Aikaraja on kompromissi näkemyksistä. Tavoitteena on lisätä nuorten hyvinvointia ja taata yörauha, kertoo perusopetus- ja lukiokoulutusjohtaja Jari Kettunen.

– On hyvä, että näitä muutoksia tehdessä on huomioitu sekä kotien että nuorten itsensä esittämät näkemykset. On myös tärkeää, että tilannetta tarkastellaan kokemusten karttuessa ja ollaan tarvittaessa valmiita tekemään muutoksia. Jokaisella oppilaalla on kuitenkin oltava myös mahdollisuus riittävään lepoon, sanoo Porvoon vanhempainyhdistysten puheenjohtaja Marika Salomaa.
Porvoolaisia yläkouluja on Albert Edelfeltin koulu, Linnajoen koulu, Lyceiparkens skola, Pääskytien koulu ja Strömborgska skolan.

Poimintoja kouluterveyskyselystä:

  • Vuonna 2023 porvoolaisista 8. ja 9.-luokkalaisista 44 % vastasi nukkuvansa arkisin alle 8 tuntia yössä kouluterveyskyselyn mukaan.
  • Vuonna 2023 porvoolaisista 8. ja 9.-luokkalaisista 40,1 % vastasi huomanneensa olleen netissä, vaikka ei ole huvittanut.
  • Vuonna 2023 porvoolaisista 8. ja 9.-luokkalaisista 33,5 % vastasi yrittäneensä usein viettää vähemmän aikaa netissä siinä onnistumatta.
  • Vuonna 2023 porvoolaisista 8. ja 9.-luokkalaisista 22,7 % ilmoitti kärsivänsä päivittäisistä nukahtamisvaikeuksista.